A hardverek fejlődése fénysebességgel történik

A számítógépek hardverei percről-percre fejlődnek
A számítógépek hardverei percről-percre fejlődnek

Már meg sem ismernénk a régi számítógépeket, melyek olyan nagyok voltak, hogy sokszor egy külön épületet kellett a számukra építeni. A matematika és az elektromosság fejlődése forradalmasította a hardverek gyártását. Ezek olyan eszközök, melyekből felépül maga a számítógép, illetve ami hozzá kapcsolódik. Mindezek működését programok, szoftverek irányítják.

A mikrochip feltalálása tette lehetővé azt, hogy ma már minden háztartásban legyen egy személyi számítógép. Szinte hónapról hónapra jelennek meg olyan hardverek, melyek a felhasználói élményt még inkább élvezhetőbbé teszik.

A hardvereket két nagyobb csoportra tudjuk osztani: ami a számítógép házán belül és ami azon kívül található. Az első csoportba tartozik az alaplap, a processzor, a memória, különféle háttértárak, cd-k és azok meghajtói, a merevlemez, a tápegységek és a vezérlést végző kártyák (pl. hálózati kártya).

A másik csoportba tartozik, melyet minden nap használunk: monitor, billentyűzet, szkenner, egér, nyomtató, webkamera, hangfalak, mikrofon, joystick, fényceruza. Szinte képtelenség mindegyiket felsorolni, mert olyan sok újdonság van már a számítástechnikai termékek piacán.

A legtöbb hardver vásárlásakor kapunk egy szoftvert, melynek a segítségével kell telepíteni azt a számítógépre. A megfelelő kimeneteli helyhez, porthoz való csatlakozás szükséges és valamikor nem is kell telepíteni az adott eszközt, hiszen azt magától felismeri a számítógép.

A nagy informatikai cégek egyre merészebb ötleteket képesek megvalósítani a számítástechnika terén, melyeket modernebbnél modernebb eszközök szolgálnak ki.