Aktív vagy passzív házimozi hangfalszett?

házimozi hangfalszett
Házimozi hangfalszett

A házimozi már sok éve szerves része rengeteg háztartásnak, hiszen remek alkalmat kínál a kikapcsolódásra és igaz, hogy egy kicsit kisebb skálán, de elhozza otthonunkba az igazi nagy mozis élményt, ha megfelelően felszereltük a nappalit a szükséges eszközökkel. A házimozi 2 legfontosabb része egy megfelelően nagy képátlóval rendelkező tévé, valamint egy minőségi, legalább 5.1-es hangrendszer az igazi surround élmény biztosítására.

Házimozi hangfalszetteket manapság szinte bármilyen szórakoztató elektronikai boltban lehet kapni, viszont közel sem mindegy, hogy milyen rendszert választunk. Hangszórók típusától függően dönthetünk aktív vagy passzív rendszer mellett. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai. A passzív rendszer igen klasszikus megoldásnak mondható a házimozi hangfalszettek terén, hiszen egyetlen központi erősítőre van szükségünk, mely ellátja a hangjellel és az árammal is a hangfalakat.

A passzív rendszerekben a központi erősítő a kritikus elem, és ha ez elromlik, akkor sajnos egyetlen hangfal sem fog működni. Ezzel szemben sokan választanak aktív házimozi hangfalszetteket amiatt, mert itt minden egyes hangfal saját áramforrással rendelkezik, és a hangjel erősítése is a hangfalban megy végbe, és nem a központi erősítőben, ezáltal kevesebb hőt generálva és kevesebb áramot fogyasztva.

Maga a hangzás is letisztultabb és fókuszáltabb az aktív hangfalak esetében, viszont ezek a rendszerek drágábbak is valamivel, mint passzív társaik. Kábelezés terén nagyjából ugyanolyan kihívásokra lehet számítani. A házimozi hangfalszettek sok fajtája kapható a boltokban, a lényeg viszont, hogy legalább 5.1-es rendszerrel dolgozzunk, hiszen a mozihoz hasonló surround élményt csak így lehet biztosítani.

Print Friendly, PDF & Email