Asztali számítógépek vagy laptopok?

A kérdés örök, a megoldás összetett. Sok éve él már a kérdés sokak fejében: vajon laptopokat vagy asztali számítógépeket érdemesebb manapság vásárolni. A válasz abban rejlik, hogy mindig igényeinket kell figyelembe venni. Az asztali számítógépekkel a legtöbbeknek az a baja, hogy rengeteg helyet foglalnak és sok hőt termelnek, valamint sok esetben hangosak is. A laptopok ezzel szemben kicsik, kompaktak, jól hordozhatók. A legtöbb ember számára manapság tehát laptopokat éri meg jobban venni, ha nincs szükségünk arra a high-end teljesítményre, melyet az asztali PC-k képviselnek csak.

Ha hardcore gamer-ek vagyunk és a legújabb játékokkal akarunk max beállításokon játszani, akkor egy gamer laptop ugyanazért a teljesítményért költségesebb lesz, mint egy asztali PC, hiszen ugyanazt a hardvert kell kisebb helyre bezsúfolni megfelelő hűtéssel, ez a precizitás pedig sokba kerül. Az asztali számítógépek jobb választásnak bizonyulnak, ha tényleg a maximális teljesítményre vágyunk például processzor terén zeneszerkesztéshez vagy videóvágáshoz és videókártya terén számítógépes játékokhoz.

A laptopok azoknak ajánlottak, akik helyet akarnak spórolni otthon és irodai feladatokra nem akarnak robosztus gépeket tartani a lakásban, melyek sok hasznos helyet foglalnak el a nappaliban/dolgozószobában. A laptopok halkabbak, kevesebb energiát fogyasztanak és tulajdonképpen bárhova elvihetők praktikusan, így az átlagos munkákhoz, tanuláshoz a laptopok sokkal jobbak, mint az asztali számítógépek. Igazi teljesítményre van szükség? Maradjunk a PC-nél!