Az érintőképernyős telefonoké a jövő

Körülbelül 10 évvel ezelőtt nem sokan gondolták, hogy a telefonok felhasználási köre és lehetőségei ennyire ki fognak bővülni néhány év alatt. Az évtizedekig használt gombos telefonok hirtelen hatalmas érintőképernyős telefonokra cserélődtek, és manapság az okostelefon már szerves része mindennapi életünknek. Érdemes visszatekinteni, hogy mit tudtak mondjuk 10-15 évvel ezelőtt az első Walkman-es mobilok.

Írhattunk sms-eket gombnyomásokkal, felhívhattuk ismerőseinket, nagyon limitált kivitelben netezhettünk is, továbbá volt 1-2 igencsak primitív játék, mellyel az időt is elüthettük, ha várni kellett a buszra. Mit tudnak a modern okostelefonok? Az érintőképernyős telefonok villámgyors üzenetküldést tesznek lehetővé, elküldhetünk képeket, videókat, fájlokat egymásnak Messenger-en, megnézhetünk videókat online, játszhatunk elképesztő grafikájú játékokkal, bárhol netezhetünk, ahol van Wifi, rendelkezésünkre áll a legmodernebb 4G mobilinternet és még rengeteg egyéb lehetőség, melyről 10-15 évvel ezelőtt vagy nem hallottunk, vagy elképzelhetetlennek tartottuk.

Az okostelefon olyan számunkra manapság, mint egy processzor egy számítógép számára. Bármi problémánk van, elővesszük a telefont, megnézzük a megoldást és ennek megfelelően visszük tovább napunkat. A kapcsolattartás már nem néhány perces telefonbeszélgetésekből áll vagy rövid, lényegretörő sms-ekből, hanem azonnali chat üzenetekből és videóbeszélgetésekből. Állandóan kapcsolatban vagyunk mindenkivel, és ebben az információcserében rejlik a jövő, valamint azokban a készülékekben, melyek ezt lehetővé teszik.