Miért szól olyan jól az 5.1 házimozi rendszer?

Az otthoni mozizás már évtizedek óra eljött otthonunkba és minden évben egyre többen döntenek amellett, hogy házimozi rendszert alakítanak ki a nappaliban. Egy kis kutatás után mindenki számára kiderülhet, hogy az igazán minőségi hangzásvilágot csak egy 5.1 házimozi rendszerrel érhetjük el.

Ez hasonlít a legjobban ugyanis belépő szinten az igazi mozik hangzásvilágához annyi különbséggel csak, hogy kevesebb hangsugárzó (nevezetesen 6 db) foglal csak helyet a rendszerben a moziban található 30 helyett. Az 5.1 házimozi rendszerek valódi előnye a ‘surround’ hangzásban van, tehát abban, hogy a hang nem csak sztereóban érkezik velünk szemből 2 hangszóróból, hanem mögülünk is.

Egy 5.1-es rendszerben a néző középen foglal helyet és előtte van egy center (központi) hangszóró, valamint egy bal-közép és egy jobb-közép hangszóró + 1 mélynyomó. A néző mögött található továbbá egy bal-hátsó és egy jobb-hátsó hangsugárzó, melyek a térbeli effektusok reprodukálásáért felelősek. Az 5.1-es házimozi rendszer tehát első sorban azért szól olyan jól, mert nem csak egy (vagy két) forrásból érkezik a hang, hanem szinte mindenhonnan.

A hangszórók minősége is közrejátszik természetesen, azonban a lényeg a térhatásban van. Ha manapság minőségi házimozi hangrendszert keresünk, akkor 5.1 alá ne is adjunk, hiszen ez a sztenderd. Rendelkezésre állnak aktív és passzív hangfalas rendszerek is, továbbá vezeték nélküli házimozi hangrendszerek, melyek viszont kicsit drágábbak. A lehetőségek tehát adottak!