Nincs minőségi házimozi 5.1 erősítő nélkül

5.1 erősítő
5.1 erősítő

A mozizás sokak számára nagy élmény, hiszen egészen elképesztő hanghatásoknak és vizuális stimulusoknak vagyunk kitéve. Sokan rájöttek, hogy ezt az élményt bizonyos szintig otthon is rekreálni lehet, és ekkor terjedtek el igazán a házimozi rendszerek. Az otthoni mozizásnak igazából nincs túl sok feltétele, hiszen csak egy nagy képátlójú tévére, valamint egy minőségi hangrendszerre és egy kényelmes fotelre van a legtöbb esetben szükség (ha smart TV-vel rendelkezünk).

A hangrendszer igen változatos lehet; lehet 5.1-es, 7.1-es és egészen elképesztő 11.1-es és egyéb rendszerekkel is dolgozni, azonban általánosságban elmondható, hogy egy 2.1-es rendszer nem számít házimozinak, hiszen nincs meg a surround hangélmény.

Legalább egy 5.1-es rendszerre lesz szükség, melyet megoldhatunk passzív hangfalakkal, ebben az esetben pedig egy 5.1-es erősítőre is szükség lesz. Ezek általában egy csomagban érkeznek a hangrendszerrel, ha passzív rendszert választottunk. Az egyetlen hátránya ezeknek a rendszereknek, hogy a kábelezést az erősítőből a hangfalakig meg kell oldani.

Egy kis logisztikával azonban ez sem jelent gondot, és az 5.1 erősítőt stratégiai helyeken is el lehet helyezni, hogy minél kevesebb kábel másszon át a nappalin. Az ilyen hangrendszer garantálja azt, hogy középen ülve elölről 3 hangfal, oldalról pedig 2 hangfal vegyen körbe minket, a mélyeket pedig egy mélynyomó erősítse fel. Tulajdonképpen ezekre van szükség, ha belépő szintű házimozi hangrendszert meg akarunk otthonunkban valósítani.