Olcsó PC kész konfigurációban vagy házilag építve?

Olcsó PC
Olcsó PC

Az olcsó PC-k alatt manapság azokat a gépeket értjük, melyeket főleg irodai célokra használunk, mint például Office programok futtatása (Word, Powerpoint, Excel, SAP rendszerek, stb). Ezek a gépek általában viszonylag olcsók szoktak lenni, hiszen nincs szükség erős videókártyára, komoly hűtésre, RAM-ra, stb.

Sokszor felmerül a kérdés azonban, hogy ha ilyen gépre van szükségünk, akkor alkatrészenként építsük meg, vagy egyszerűen csak vegyünk egy kész konfigurációt. Nos, a válasz a legtöbb esetben az lesz, hogy kár szenvedni vele, hiszen nem gamer PC vagy workstation, ahol fontos, hogy a high-end alkatrészekből milyen gyártmányút és milyen teljesítményűt választunk.

Az olcsó PC-k és irodai gépek világában a hangsúly inkább a költséghatékonyságon és egyszerűen csak a működésen van, így nyugodtan rábízhatjuk gépünk összeszerelését és tesztelését egy másik cégre, ezzel sok időt megtakarítva magunknak. A gamer kultúrában sokkal nagyobb jelentősége van a saját gép építésének, hiszen általában egy megfelelő FPS-t akarunk elérni a legújabb játékoknál, és ennek megfelelően kell összeválogatnunk videókártyát, alaplapot, hűtést, stb.

A gamer PC-knél a vizuális elemek is sokat számítanak az igazán elszántak számára. Egy egyszerű irodai gépnél ezek a faktorok nagyon ritkán, szinte soha nem számítanak. Tekintve, hogy az Office programok erőforrásigénye viszonylag konzisztensnek mondható (ez a játékokra nem igaz), az irodai célokra szánt olcsó PC-k költségei szinte mindig jól behatárolhatók.