Számítógép javítás otthon?

Számítógép javítás

A modern számítógépek viszonylag bombabiztosnak számítanak, tehát a megfelelő kezelés mellett viszonylag ritkán romlanak el az alkatrészek jellegéből adódóan. A potenciális meghibásodások mindig a mozgó alkatrészekkel rendelkező egységek esetében történhetnek, ilyen például a merevlemez, DVD meghajtó, stb. A számítógép javítása tehát ritkán esedékes, és ha mégis, akkor jó eséllyel mi is el tudjuk végezni.

Körülbelül 5 év manapság a középkategóriás HDD-k élettartama, az idő leteltével pedig már aktívan kell számolni szektorhibákkal és egyéb jellegű meghibásodásokkal, az olvasófej esetleges meghibásodásával. A merevlemezt viszont ilyen esetben magunk is ki tudjuk cserélni, hiszen elegendő kivenni a házból és másikat tenni helyére. Hasonló a helyzet a DVD író/olvasóval, bár nem sokan használnak manapság már ilyen eszközöket.

Ami még elromolhat, azok a hűtőrendszer ventilátorai, melyek szintén megrendelhetők utángyártott verzióban és könnyedén felszerelhetők 1-2 csavar segítségével. De mi a helyzet a komolyabb meghibásodásokkal? A számítógép javítás nem minden esetben kivitelezhető házilag ugyanis, és különösen igaz ez a laptopokra.

Az asztali PC-k abszolút rémálma a túláram, mivel nem csak a tápegység, hanem a processzor, videókártya és egyéb alkatrészek is sérülhetnek, leéghetnek. A laptopok házi javítása abból a szempontból problémás, hogy szakszerűen szétszedni és összerakni egy laptopot kihívást jelenthet tapasztalatlanok számára. A laptopokat mindig érdemes a szervizre bízni, mivel könnyen elveszhetünk a megannyi panel és rekesz között.