Szemészeti útmutató szülőknek – Budapest 5 legjobb gyermekszemészete

Ha úgy látjuk, hogy a gyermekünk látása valami miatt nem az igazi, akkor a lehető legrövidebb időn belül szakorvoshoz kell fordulni, nincs idő hosszú várólistát kivárni. Szerencsére, nagyon jó magán gyermekszemészetek működnek a fővárosban, például a Benyovszky Orvosi Központ, a Doktor24, a Pirinyó Szemészet, a Budai Egészségközpont. Egy kitűnő választás lehet még a Budai Gyermekszemészet magánrendelése is.

Itt figyelembe veszik azt, hogy a gyermekek gyakran tartanak az orvosoktól, egyesek már akkor is sírva fakadnak, ha fehér köpenyt látnak. Ezért olyan közeget teremtettek meg, amiben a kis páciensek jól érzik magukat, játékos feladatokként élik meg a vizsgálatokat, majd pedig vidáman távoznak. Viszont ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, a szülők segítségére is szükség van.

A szakemberek egy szemészeti vizsgálatra készülő mackó történetével szeretnék felkészíteni a kicsiket az első találkozásra, amit az időpontfoglalás után kapnak meg a szülők. Az ebben található információkat megbeszélik a gyermekkel, aki így sokkal együttműködőbb lesz a vizsgálat során. Biztosan felmerül valamilyen szemészeti probléma lehetősége a gyereknél, ha védőnő vagy gyermekorvos, esetleg pedagógus javasolja a szemészeti vizsgálatot.

Ez indokolja a szakorvosi vélemény kérést és ekkor jöhet képbe a Budai Szemészeti Központ. Ha a gyerek már megérti, akkor mindenképpen érdemes vele megbeszélni a vizsgálatot, hogy tudja, mire számítson. Egy síró, nem kooperáló gyermeket sokkal nehezebb vizsgálni, ha egyáltalán lehetséges, mint az együttműködő kis pácienst.

Kedves szemorvosok várják a pácienseket

A budaiszemeszet.hu weboldalon megismerhetjük a szemész szakorvosokat is, így lehetőség nyílik arra, hogy megmutassuk annak az orvosnak a fényképét a kicsinek, aki majd vizsgálni fogja őt. Az oldalon keresztül kérhetünk időpontot, de számos nélkülözhetetlen információhoz is hozzájuthatunk.

Megtudhatjuk például, hogy mi történik a gyermekek szemészeti vizsgálata során, hogy mit érdemes tudni a látásfejlődésről, milyen esetben javasolt a látásvizsgálat 0-3, 4-6, 4-8 éves kor között. Most pedig lássuk, hogy milyen problémákkal tudunk bejelentkezni a szemészeti vizsgálatra a gyermekünkkel! Amennyiben születés után 1 héttel sem múlik a szem vörössége, gyulladása, akkor mihamarabb tanácsos szakorvost felkeresni.

De szemfenéki gyulladások, allergiák, akut könnytömlő gyulladás kezelésének céljából szintén szükséges az analízis. Továbbá, lehetséges a kancsalság hátterének tisztázása, tompalátás szűrése, szemüvegnek a felírása, tartósan fennálló könnyezéses panaszok vizsgálata, miópia kontroll elvégzése stb. A kezelések teljes listáját megtaláljuk a honlapon. A szemész orvosok a vizsgálat során minden műszeres mérést elvégeznek, ami szükséges a megalapozott diagnózis felállításához és a megfelelő korrekció felírásához.

Ezeket az analíziseket fedezi az ár, de pluszban kell fizetni a szemészeti ultrahangért, a szemfenéki rétegvizsgálatért, illetve a könnycsatornának a szondázásért, amennyiben szükséges. A weblapon alaposan tájékozódhatunk a vizsgálatokért fizetendő összegekről is.