Testépítés és szálkásítás – Miket ehetek az edzés mellé?

Azok, akik a szálkás test alatt egy rettentően karcsú úriembert értenek, nagyon rossz úton járnak. A szálkásítás ugyanis nem egyenlő a karcsúsággal. Azok, akik azt szeretnék, hogy a jól megformált izmaik szebbek és körvonalasabbak legyenek, étrendet kell váltsanak. Így több eséllyel hoz a szálkásítás garantált sikert a haladóknak. Sokan nem tudják, de a vékony testalkat körülbelül 9-12 % zsírt tartalmaz, ami optikailag és egészségügyileg is optimális a legtöbb embernek. Viszont a szálkásításnál ez az arány lemegy 4-7 % körülire, ami valljuk be őszintén, igen alacsonynak számít.

Már-már súrolja az egészségtelennek nevezhető határt. Most olyan témát fogunk feszegetni, ami inkább haladóknak ajánlott és nem azoknak, akik éppen most szeretnének belevágni az izomnövelésbe. Ahhoz, hogy a test szálkás lehessen, zsírt kell csökkenteni az izomzat megtartásával. Gyakorlatilag az eddig jól megformált izomzatot szeretnénk láthatóvá, kiemelkedőbbé tenni, a megmaradt zsírréteg eltűntetésével. Ez egy hosszabb folyamatnak tekinthető, hiszen itt már életmódváltás és megfelelően felépített edzésterv is játszik.

A zsírégetés csak megfelelő étrendet igényel?

Elsősorban azt kell leszögezni, hogy amikor valaki nem edz, csak „koplal”, akkor nemcsak a zsírszövetből fog fogyni, hanem az izmokból is. Nagyon csúnya tud lenni, amikor valakinek lóg a megnyúlt bőre. Éppen ezért van szükség a fokozatosságra és a rendszeres edzésekre, a megfelelő étrend betartása mellett. A szálkásítás teltebb alkat esetén nem ajánlott. Ez inkább olyanoknak jó választás, akik már hosszú évek munkájával felépítették a megfelelő alapot hozzá.

A zsírréteg csökkentése nagy energiát igényelhet, amit nem mindegy, hogy milyen táplálékból pótlunk. Az izomszövet jóval tömörebb a zsírnál, így ha szálkásítás során valakinél a mérleg hirtelen kevesebbet kezd mutatni, akkor valószínű, hogy nem csupán zsírvesztés történt. Ennél a folyamatnál nagyon sokan szinte vért izzadnak, hogy meg tudják tartani minimális veszteséggel az eddig felépített izomrendszert. Sokan, akik elkezdik, nincsenek tisztában vele, hogy milyen nehéz úgy fogyni, hogy közben az izmok változatlan tömegben és állapotban legyenek jelen.

Szálkásításnál fontos, hogy mit mutat a mérleg?

Igazából, ha valaki jól csinálja, akkor nem. Egyáltalán nem a mérleg lesz a legjobb barátja az elkövetkezendő időszakban, hanem a tükör. Azonban, ha hetente valaki több mint 0,5 kilogrammot fogy, akkor számolnia kell vele, hogy ez már az izomból történik és nem a zsírból. A szervezet ugyanis ragaszkodik a zsírszövethez. Ha szálkásításnál az izmok löttyedtebbek és kisebbek lesznek, akkor valamit nem jól csinálunk.

Ennek az edzéstervnek ugyanis az a lényege, hogy az izmok tapadási és eredési helyét is láthassuk az idő előrehaladtával. Mindenkinek más a testalkata, más izomzattal rendelkezik, ráadásul az anyagcsere is eltérő gyorsasággal működik. A szálkásítás során, naponta 20-30 grammnál több zsírt tilos bevinni és durván 500 kalóriás deficittel kell számolni. Az étrendnek fehérjében gazdagnak kell lennie, ami nem azt jelenti, hogy húst-hússal kell enni. A fehérjeporok is jó választásnak bizonyulnak kiegészítésként.