Mikor van szükség PC szervízre?

PC szervíz

A mostanában gyártott számítógépekről általánosságban elmondhatjuk, hogy egészen bombabiztos szerkezetekről van szó. A megfelelő kezelés, időszakos takarítás mellett ezeknek a gépeknek normál körülmények között nem szabad meghibásodnia, azonban a való élet számos meglepetést tartogathat, mely indokolttá teheti a PC szervízt.

A számítógép legkritikusabb alkatrésze meghibásodás szempontjából a tápegység és a merevlemez szokott lenni. A merevlemez garanciális élettartamát mindig fel szokták tűntetni a terméken, és megadhatják óraszámban vagy elvégzett műveletek számában is. Körülbelül egyébként 5 évvel lehet manapság a minőségi merevlemezeknél kalkulálni az első szektorhiba előtt. Az olcsóbb termékeknél ez az időtartam rövidebb lehet.

A merevlemez azért kritikus alkatrész, mert rajta tároljuk sok esetben legfontosabb adatainkat még annak ellenére is, hogy manapság már rengeteg felhő alapú szolgáltatás érhető el az átlagember számára is. A PC szervízek számára az adatmentés manapság igen gyakori feladat, hiszen egy komolyabb meghibásodásnál az átagember nem tud mit tenni. Vannak jó adatmentő alkalmazások, és a biztonsági mentések 1 hónaponta történő megújítása sok fejfájástól óvhat meg minket, azonban van, amin ezek sem segítenek.

A másik kritikus alkatrész a gépeknél a tápegység. Egy esetleges túláram nem biztosított elosztóról azonnal a tápegység végét jelentheti, és könnyen a többi alkatrészt is károsíthatja. A PC szerviz tehát indokolt abban az esetben is, ha a tápegység ment tönkre. Szerencsére a többi alkatrész ritkán szokott csak meghibásodni normális körülmények között!