Pontos tervezést igényel egy napelem akkumulátor rendszer kiépítése

Egy hatékony napelem akkumulátor rendszer kiépítése bárkinek elérhető, amivel minimalizálható a háztartások, vállalkozások energiaköltsége. Ez a technológia pedig folyamatosan fejlődik, a számos innovációnak köszönhetően, amik évről évre jelennek meg. Nem mindegy tehát, hogy milyen elemeket szerzünk be egy teljes rendszer kiépítéséhez. Persze a tervezés nem a mi dolgunk, hanem egy szakemberé, de azért nem árt tisztán látni azzal kapcsolatban, hogy melyek a napelem rendszer elemei és milyen lehetőségek közül választhatunk.

Napelem rendszerrel a villanyszámla ellen

Ezzel a megoldással valóban megszabadulhatunk a minket terhelő költségektől, amiket hónapról hónapra az áramfogyasztás ró ránk. Először azt érdemes tisztázni, hogy a napelem rendszer nem ugyanaz, mint a napkollektor. Az előbbi áramot állít elő, míg a másik a meleg vizet, szintén napenergia segítségével. A kollektorok annak idején költséghatékony megoldást jelentettek, amikor még a napelemek drágák voltak, de mára ez már megváltozott.

Egy napelem rendszer egyaránt alkalmas lehet az elektromos áram termelésére, tárolására és a használati, illetve a fűtésrendszerhez szükséges víz előállítására is.

Ezt követően szembe találjuk magunkat az olyan fogalmakkal, mint a poli- és monokristályos napelem. Vajon melyik a jobb? Hazánk időjárását illetően nekünk nagyjából mindegy, de más lenne a helyzet, hogyha például Norvégiában élnénk, ahol inkább a polikristályos változatokat részesítik előnyben, mert az a borús időben is jobban teljesít. Nálunk szerencsére több a napsütéses órák száma.

A polikristályos olcsóbb gyártási technológiával készül és gyengébb a teljesítménye, a monokristályos ezzel szemben drágább és nagyobb teljesítményre képes.

Sokkal fontosabb a minőséget szem előtt tartani, mert egy prémium elemeket tartalmazó napelem rendszer nagyobb hatékonysággal működik, mint a tömeggyártott kínai paneleket tartalmazó rendszer.

Napelem akkumulátor rendszer az energia tárolásához

A hagyományos rendszerek esetében, a közmű hálózat tölti be az energiatároló, azaz az akku szerepét. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy egy fizikai napelem akkumulátor rendszer helyett, a megtermelt többletáram a szolgáltatóhoz kerül, amit a borongós napokon felhasználhatunk onnan, amikor a napelem rendszer nem állít elő elektromos áramot.

De egy napelem akkumulátor rendszer kiépítésével teljesen függetlenné válhatunk a szolgáltatótól. Ilyenkor a közmű hálózat egyáltalán nem jut szerephez. A napelem akkumulátor rendszer tehát arra szolgál, hogy ezekben tároljuk a megtermelt többletenergiát, illetve onnan nyerhetjük ki, amikor szükségünk lesz rá. Ez a szigetüzemű napelemes rendszer.

A hibrid változat esetében jelen van a szolgáltató is, de az energiát tetszőlegesen napelemes akkumulátor rendszerben is tárolhatjuk. Így biztosan nem maradunk energia nélkül.

Napelem panel megbízható forrásból

A teljes rendszer hatékony működéséhez szükség lesz még egy egy- vagy háromfázisú inverterre is, de az optimalizáló sem maradhat ki a képletből. Így már talán érthető, hogy a rendszer elemeinek a minősége meghatározza a teljes működés hatékonyságát. De akkor a költséghatékony napelem panel nem jelenthet jó választást? Csak a prémium kategória termékei között érdemes keresgélni? Válasszunk megbízható forrásból és informálódjunk pontosan a napelem panel hatásfokáról! A cellák minősége A, B, C, D besorolást kap, ami szintén segíthet a választásban. Az is mérvadó, hogy a jó minőségű termékek pozitív irányban térnek el a gyárilag megadott névleges teljesítménytől. A silány napelem panel mindig kevesebbre képes, mint a gyártó által feltűntetett érték.

Panel napelem nem csupán családi házakhoz

Alapvetően a családi házak esetében merül fel a lehetősége egy napelem rendszer kialakításának. Viszont az erkélyre vagy tetőre szerelt panel napelem szintén megoldható a panel és társasházak esetében. A problémát nem a kivitelezés szokta okozni, hanem a lakók szavazata, mert nem elég csupán egy embernek akarnia, hogy panel napelem révén részesüljön az energiából. Ha valaki ellene van ennek a tervnek, akkor csak füstbe ment tervként tekinthetünk az egészre.

A panel napelem ötlete viszont mindenképp megfontolandó, hiszen az egész lakóközösség érdekeit is szolgálhatja. Hogyha egyénileg kívánjuk termelni magunknak az energiát, annak ellenére, hogy egy panelházban lakunk és a tetőre nem telepíthető napelem, akkor megpróbálhatjuk az erkélyre szerelhető változat kivitelezését. Viszonylag egyszerű a beüzemelése, viszont alacsonyabb teljesítménnyel kell számolnunk, ami aligha képes fedezni az egész háztartás energiaigényét. Egy konnektort viszont ráköthetünk, ezért a lakásban található bizonyos fogyasztók energiaellátását biztosíthatjuk a segítségével.

Amint láthatjuk, a napelem rendszerekben, panel napelemekben, a folyamatos fejlődésnek köszönhetően, nagyon sok lehetőség rejlik. A kérdés már csak az, hogy ezeket mennyire vagyunk képesek kiaknázni, a jelenleg életben lévő jogszabályok ismeretében és az anyagi lehetőségeinkhez mérten.