PS4 vs Xbox, a régóta tartó nagy konzolháború

PS4 vs Xbox
PS4 vs Xbox

Az örök kérdésre, miszerint a PS4 vs Xbox harcból ki kerül ki végső győztesként, sokan kíváncsiak. Amennyiben aktuális számodra a vásárlás, viszont nem tudod, melyik konzol mellett tedd le a voksodat, ez az összehasonlítás sokat segíthet a helyes döntés meghozatalában.

Rossz választás nincs

Szögezzük le azonnal az elején, hogy a Sony és a Microsoft saját gyártású konzoljaival nem lehet bakot lőni! A PS4 vs Xbox párharcból szavazz bizalmat bármelyik videojátékos platformnak is, garantáltan nem jársz rosszul. Persze alapvető különbségek vannak a két konzol között, amelyekkel jó tisztában lenni.

Rendíthetetlen rajongók, avagy célkeresztben az objektivitás

Ha a PS4 vs Xbox kérdésben szeretnél egy kisebb közvéleménykutatást tartani a baráti körödben, igyekezz olyan személyeket megkérdezni, akiknek mindkét konzol terén van már tapasztalatuk! A megrögzött, fanatikus rajongók nem túl objektív véleménye, illetve elfogultsága nem számít igazán érdemi szemléletnek. Kivéve, ha hírhedt online multiplayer-fan hírében állsz – ez esetben a barátokkal közösen megélt élmény nagyon is platform-függő!

Egy kis konzoltörténelem – a nagysikerű PS gyökerei

A PlayStation a Sony Computer Entertainment üdvöskéje először 1994-ben jelent meg Japánban. A következő évben már Amerikában és Európában is örülhettek a gamerek a videojátékok világát megreformáló platformnak. Az akkoriban újoncnak számító PlayStation-nek egy Nintendo és Sega által uralt világban kellett megvetnie a lábát – és tette mindezt maradéktalan sikerrel. A PS1 óriási népszerűségén felbuzdulva, a japán óriásvállalat sorra adta ki a next-gen konzoljait, közben végig szem előtt tartotta a rajongói színes skálán mozgó igényeit.

A nagy ellenfél, az Xbox

A Microsoft fő profilja nem az asztali-konzolok, így sokakat meglepett, amikor a PS2 2000-es megjelenésére reagálva, piacra dobták a saját gyártású gépet, az Xbox-t. A redmondi cégnek sikerült felhasználókat toborozni, akik szép lassan keményvonalas rajongókká avanzsáltak. Akkoriban az Xbox meg sem közelítette a konkurens népszerűségét. 2005-ben aztán fordult a kocka és az Xbox 360-nal úgy tűnt, a PS4 vs Xbox párharcból az utóbbi kerül ki győztesként.

PS4 vs Xbox – hasonlóság van bőven

Mindkét konzolról elmondható, hogy bivalyerős, nagyteljesítményű processzorral operál. A sokoldalú, színes felhasználhatóság szintén közös tulajdonsága a Sony és a Microsoft termékeinek. A közhiedelemmel ellentétben, az exkluzív címek is mindkét konzolnál egyaránt képviseltetik magukat (bár az arányok valóban eltérőek – erről majd később), illetve a piacra dobott játékok szinte 90%-a minkét gép esetében ugyanúgy játszhatóak és élvezhetőek. Viszont, ami abszolút más, az a dizájn, az egyes szolgáltatások és persze a kontroller.

Tagadhatatlan előnyök mindkét tábornál

Nem kérdéses, hogy a szembenálló felek rendelkeznek olyan aduászokkal, amelyek terén a konkurens fél gyengébbnek mutatkozik. Ha a PS-t választod, azzal együtt a kifogástalan minőségű, tartalmas és roppant hangulatos exkluzív játékokra és a lehengerlő grafikára is igent mondasz. Ezzel szemben, az Xbox inkább a multimédiás élményre épít, így, ha az egyik legstabilabb gamer közösséghez való tartozás a célod, ráadásul mindezt hibátlan kapcsolattal kívánod megvalósítani, a Microsoft termékében nem fogsz csalódni. Persze ugyanez hellyel-közzel a PS-re is elmondható – különösen, mivel a Sony nem titkoltan erősíti a platform ezen funkcióját is.

Azok a bizonyos erőviszonyok

Az erőviszonyok vonatkozásában már nem olyan egyszerű határozottan elbillenteni a mérleg nyelvét. Míg a kezdeti időszakban a Sony verhetetlennek számított ezen a téren, a Microsoft szakemberei addig fejlesztették a monstrumjukat, amíg feltornázták magukat a nagy vetélytárs szintjére. Mégis, minimális különbség van, méghozzá a PS4 Pro javára. Hardver-szinten az ultra HDR technológiával rendelkező Pro erősebb, mint az Xbox. Tehát ha 4K televízión szeretnéd megtapasztalni a játékélményt, válaszd ezt a platformot!

Főszerepben a játékélmény

A PS4 vs Xbox dilemmát az fogja eldönteni, hogy milyen típusú játékosnak vallod magad. Korábban említettük, hogy exkluzív játékokból egyik platformon sincs hiány, az viszont már egyáltalán nem mindegy, hogy műfaj szerint mit preferálsz. Az Xbox vitathatatlanul a sport- és a lövöldöző játékok élményét tette célkeresztbe az exkluzív címkéivel – gondoljunk csak a Halo vagy a Forza sorozatokra.

A keményvonalas gamerek választása

Ezzel szemben, a PS a művészi élményre, a történetvezetésre fókuszálnak. Készülj fel, hogy ezek a tagadhatatlanul lebilincselő játékok hosszú hónapokra is beszippantanak a világukba. A PS exkluzívok ritkábban jelennek meg, mint a konkurens egyedi tartalmak, viszont annál nagyobb csatazajjal robbannak be a köztudatba, azonnal elnyerve az igazi gamerek szívét! Uncharted széria, God of War, Marvel’s Spiderman vagy a sokáig exkluzívnak számító, ma már PC-n is játszható kiváló Horizon Zero Dawn. Soroljuk még?

Végső konklúzió: PS4 vs Xbox

Ha számodra a nem mindennapi játékélmény, illetve az elsőrangú grafikai magvalósítás a meghatározó tényezők, a PS4 lesz a Te konzolod!