Konzol vagy PC – avagy mi kell a gamer-nek?

Konzol vs PC
Konzol vs PC

A konzol vagy PC párharc már régóta folyik a két platform és azok megrögzött rajongói között. Mégis, mitől jobb az egyik a másiktól? Egyáltalán lehet győztest hirdetni a masinák között?

Nehéz objektívnek maradni

Az igaz gamer-ek nehezen maradnak az objektivitás talaján, ha a konzol vagy PC kérdése kerül terítékre. Természetesen mindennek az alapja a játékok, illetve az azok által közvetített élmény. A megrögzött PC hívek állítják, akkor igazi a játékélmény, ha keményen kell küzdeni az eredményért, ez pedig csak az asztali számítógép jóvoltából lehetséges szerintük.

Nincs szükség teljes gépcserére

A PC-s felhasználók azzal is érvelnek az igazuk mellett, hogy nem szükséges az egész gépet lecserélni csak azért, hogy fokozhassák, illetve javíthassák az élményt, ugyanis a számítógépek alkatrészeit bővíteni, cserélni is lehet. A konzol vagy PC dilemmát azzal vélik megoldottnak tekinteni, hogy az asztali számítógépeket a játékon kívül számos egyéb módon lehet használni.

WASD + egér kombó, avagy a kiegészítők bűvöletében

A PC userek felsőbbrendűen mosolyognak a konzol gamer-ek kijelentésén, miszerint az igazán önfeledt szórakozást csak és kizárólag az akciógombok lenyomására világító, rezgő és berregő kontroller képes közvetíteni, mondván, ha úgy tetszik, a billentyűzet és egér mellé simán hozzácsapható egy a szóban forgó kiegészítőkből is.

Mi erre a konzoljátékos válasza?

A konzol vagy PC hitvitát az előbbi platform rajongói már csak azért is a saját maguk javára írják, mivel a konzolok tipikusan a játékokra orientálódott masinák. Ez a szempont azért roppant fontos, mivel korábban már jeleztük, a konzol vs PC összehasonlítás alapját az általuk közvetített játékélményen keresztül kívánjuk górcső alá venni. Ha pedig magát a puszta szórakozást nézzük, kijelenthetjük, hogy a konzolok felülmúlják az egyébként valóban nagytudású vetélytársat.

Kifejezetten játékra szabva

A PC-vel lehet játszani is, a konzolokkal – kis túlzással ugyan – csak azt lehet. A PS-ek és az Xbox-ok esetén – csak, hogy a két legnagyobbat említsük- a főszerepé a mindenek feletti játékélmény. Valljuk be őszintén, egészen más érzés a kedvenc kanapénkból orkokkal vagy robotokkal verekedni, mint a monitor előtt kucorogni.

Ha nem szeretünk konfigurálni

A Sony és Microsoft gépei optimálisan, csúcsminőségben kínálják a játékélményt. Ahhoz, hogy jól érezhessük magunkat, nincs szükség az előzetes hosszadalmas és bajos konfigurálásra, mint a PC-k esetében. A játék telepítés után azonnal elindul, méghozzá a lehető legjobb minőségében.

PC, konzol – melyikkel érhet kellemetlen meglepetés?

Valószínűleg minden PC gamer-rel előfordult már az élete során, hogy a legnagyobb bosszúságára a várva-várt játék gépigénye magasan felülmúlta a tulajdonában lévő számítógép tudását, ebből kifolyólag „játszhatatlanná” vált. Ez kifejezetten akkor tud nagyon bosszantó lenni, ha például egy imádott és sokat játszott sorozat befejező részével történik meg. Mit tehetünk? Ha módunkban áll, beinvesztálunk egy erősebb gépbe vagy irigykedhetünk a konzol felhasználókra. Mert az a játék, amit a tervezők a konzolokra álmodtak meg, az bizony futni is fog rajta, méghozzá lag-ok és hasonló kellemetlenségek nélkül.

Számít-e a grafika?

Erre a költői kérdésre minden gamer tudja a választ. A szórakozás úgy az igazi, ha a játék azonnal beszippantja a felhasználót a világába, ez pedig csak akkor valósulhat meg, ha a grafika ütős. Itt mindenképpen a konzol érdemli a pontot. Miért? Nos, a legújabb generációs konzolokat akár a nagy UHD tévével is összekapcsolhatjuk, az aktuálisan kedvenc játékunkat pedig 4K felbontásban élvezhetjük.

Természetesen ezzel nem azt állítjuk, hogy a gamer PC-k grafikája gyenge volna – csupán azt, hogyha a konzolok egyike mellett tesszük le a voksunkat, a csodaszép látványvilágot hatalmas képernyőn élvezhetjük. Ugyanez nem mondható el a számítógépek tekintetében, még a nagyobb monitorok esetében sem.

Biztonsági beállítások? Ugyan már!

Amennyiben nem szívesen bíbelődünk a játékon kívül eső dolgokkal, mint például a címszereplő biztonsági beállítások, frissítések vagy a már korábban említett konfigurálás, a konzol vagy PC esetében a mérleg mindenképpen az előbbi irányába billen. A konzol használata egyszerűbb, mint a számítógépeké.

Konzol vagy PC? Döntsenek az árak!

Nem titok, hogy a gamer számítógépek tudása egy kisebb erőműével ér fel. Ugyanez az árakról, illetve a fenntartási költségekről is elmondható sajnos. A gamer erőgépek nagyon drágák. A konzolok sem éppen az olcsóságukról híresek, de az igazság az, hogy a prémiumminőségű PC-k magasan verik még a legújabb generációs konzolok költségeit is. Persze, ha kevesebbel is beérjük, nincs gond.

Meg kell fizetni a szórakozást árát

Sajnos, ugyanez már fordítottan igaz a játékok esetében, ugyanis asztali gépre olcsóbban szerezhetjük be, mint a konzolokra. Szerencsére itt is van kiskapu. Amennyiben használt konzol játékot veszünk, már jóval jutányosabban jövünk ki anyagilag. A konzoloknál gyakran vannak nagyobb leárazások, sőt, ingyenes játékok is, így ajánlatos mindig figyelni az ezzel kapcsolatos híreket.