Útmutató a látásjavító műtét típusokhoz

Dr. Szabó Antal szemész szakorvos
Dr. Szabó Antal szemész szakorvos

A látásunk az egyik legnagyobb kincsünk, de sajnos ezzel problémáink is lehetnek, ráadásul kortól teljesen függetlenül. Általában korrigálható a gond különféle kezelésekkel, szemüveggel, kontaktlencsével, de az sem ritka, hogy csak műtéti úton lehet javítani a látáson, amelyekből több típus létezik. A tájékozódásban sokaknak segített már Dr. Szabó Antal szemész szakorvos útmutatója. Először is nem mindegy, hogy milyen életkorban van a páciens, hiszen 18 éves korig a szem folyamatos változásban, fejlődésben van.

Ezért 18 éves korig nincs lehetőség semmiféle látásélességet javító műtéti korrekcióra. Nagyon fontos viszont, hogy a fiatal páciens viselje a felírt szemüveget. Viszont már 18-40 éves korban -12 és +6 dioptria között tökéletes megoldást jelenthet a FEMTO, a LASIK, a Zero-Touch és a PRK látásjavító eljárások valamelyike. Az említett életkorban egy néhány perces beavatkozással az érintett megszabadulhat a szemüveg és kontaktlencse viselés kellemetlenségeitől.

A 40-50 éveseknél előfordulhat egy olyan komplex eset, amikor a látás már sem távolra, sem közelre nem tökéletes, mindkét távolságra szemüveget kell viselni. Ha a két szemüveg között nincs nagyobb különbség, mint 1,5 dioptria, akkor szóba jöhet az úgynevezett MONOVISION (olvasószemüveg) lézeres látásjavító kezelés. Ezen szemműtét során az egyik szemet közeli, a másikat pedig távollátáshoz korrigálják a szakemberek, így a két szem, az agy munkájának segítségével képes lesz minden távolságra éles képet biztosítani.

A 40-60 éves kor között lévőknek már bővül a kezelési lehetőségek száma. A fentebb ismertetett lézeres műtétek ebben a korban is fájdalommentes, gyors megoldást kínálnak, bár fontos tudni, hogy a beavatkozás után is valószínűleg szüksége lesz olvasószemüvegre a páciensnek. A 60 éves kor fölöttiek esetében trifokális műlencse beültetéssel érhető el a szemüvegmentesség, valamint ezzel együtt a szürkehályog kialakulásának megelőzése. Tehát minden korban vannak lehetőségek, senki nincs rosszul látásra ítélve élete végéig.