Megéri még olcsó asztali számítógépet venni otthonra?

Sokan felteszik manapság azt a kérdést, hogy ilyen fejlett okostelefonok, tabletek, laptopok és egyebek mellett érdemes-e még PC-ket tartani otthon. A válasz összetett, ugyanis nem minden feladatra megfelelők manapság az előbb említett eszközök. Ha teljesítménycentrikus gépre van szükség, mint például gamer gép vagy workstation videóvágáshoz és zeneszerkesztéshez, akkor továbbra is az asztali PC a jó választás, mivel ezekből lehet a legtöbb teljesítményt kisajtolni jó ár/érték arányok mellett.

Ha viszont egyszerűbb feladatokban gondolkodunk, mint neten való szörfözés, Office programok, filmezés, chat-elés, akkor az olcsó asztali számítógépek sem nagyon érik már meg, hiszen egy laptop/tablet vagy okostelefon is elvégezheti ezeket a feladatokat sokkal kevesebb zaj és sokkal alacsonyabb energiafogyasztás mellett.

A kulcs tehát abban rejlik, hogy mennyire teljesítménycentrikus gépekre van szükségünk és milyen tevékenységeket akarunk végezni az adott eszközön. Az olcsó asztali számítógépek jól jöhetnek, ha tényleg olcsón be tudunk szerezni egy régi gépet és nem sajnáljuk a bútornyi helyet, amit foglal, a pár extra fok hőmérsékletet, amit generál, valamint a zajt, ami működésével együtt jár.

Sokan pont a most említett tényezők miatt nem használnak már otthon PC-ket. Az energiafogyasztás is sokat számít, mivel, ha egész nap megy a gép, akkor egy PC 2-3-szor annyi áramot fogyaszt, mint egy laptop vagy okostelefon. Ezeket a dolgokat kell tehát figyelembe venni, ha olcsó asztali számítógépeket akarunk otthonra.